Det finns i huvudsak två olika typer av idrottsutbildningar; regionala och riksidrottsgymnasier. Runt om i landet erbjuder nu fler och fler LIU, lokala idrottsutbildningar. Detta är ett stort steg framåt och vi hoppas att fler kommuner satsar på det. Det skulle dels bidra till bättre hälsa för barn och ungdomar, men också minska könsklyftor.
För den som vill utöva sin favoritsport på skoltid finns det idag fler goda chanser. Vid träningen finns då instruktörer, specialpedagoger och idrottslärare. Eleven får då idrotten på schemat och kan motivera eleven att fullfölja sina studier. Skulle du själv vilja starta en egen LIU-utbildning ska du ta kontakt med Skolverket. Se först över det generella intresset i din kommun och se till att skaffa bra och hållbar ishockeyutrustning.
Flera lokala initiativ
På Skolverket kan du läsa om vilka typer av utbildningar som ges och vilkas om godkänns. När du startar en lokal utbildning kan du försöka se över vilka möjligheter det finns till att nischa sig. Om syftet är att få fler elever att avsluta sina gymnasiestudier eller kanske få in fler tjejer i ishockeyn.
Snart öppnar ett damishockeygymnasium i Skellefteå, skriver norran.se:
– Med införandet av en nischad utbildning inom damhockey tar vi fasta på att det finns skillnader gentemot herrsidan och kan fokusera på att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att spelarna ska utvecklas och nå sin fulla potential, säger Mattias Nilimaa, som ansvarar för att utforma utbildningen och kommer att vara instruktör och istränare för damhockeygymnasiet.
Du behöver inte nischa dig särskilt mycket. Ishockey är redan nischen och det finns många initiativ som kommer komma igång 2018. Ett annat exempel är Danderyds gymnasium som erbjuder kombination av de vanliga studierna med ishockey. I Eskilstuna väntar vi nu med spänning om det kommer igång en liknande verksamhet.