Det är snart en vecka sedan årets Vasalopp ägde rum. Vinnaren blev i år norska Andreas Nygaard. Vill du ha en chans på guldet nästa år? Då är det kanske redan dags att börja med förberedelserna. För att vinna, eller ens slutföra, ett Vasalopp krävs stor uthållighet och rätt teknik.

Nästan 16 000 deltog i årets Vasalopp. Bland dem kunde man finna allt från elitidrotter till glada amatörer. Skidkungar och Vasanördar. Har du tänkt på att delta? Vilka förutsättningar har du för att åka – och hur kan du förbättra dina resultat? Här är några tips på saker som är viktiga att tänka på inför ett Vasalopp.

  • Utrustning. Vad för slags skidkläder ska man ha under ett Vasalopp? Skidproffset och Vasaloppvinnaren Jan Ottoson berättar för Aftonbladet om hur för mycket kläder kan vara riskabelt. Eftersom kraftiga svettningar kan innebära att kroppen torkas ut långt innan man går i mål. Han menar istället att det räcker med ett superunderställ och tävlingsdräkten. Med det sagt var Vasaloppets arrangörer i år oroliga över den köldsmäll som slog Sverige några dagar innan tävlingen gick av stapeln, och om man är frusen av sig går det bra att ha på sig en lättviktsjacka. Då det gäller resten av utrustningen är det en fråga om hur mycket pengar man vill spendera – priset för racingskidor, pjäxor och stavar kan variera en hel del. Och om man har råd att köpa proffsutrustning är det en klar fördel.
  • Mat. Att ha en hälsosam och varierad diet under träningsperioden är viktigt för att hålla sig i form. Men dagarna innan loppet är det bra att fylla på reserverna lite extra, att inte slarva med frukosten, och att vara uppmärksam på kroppen signaler under loppet – om du väntar tills du är för törstig och hungrig är det omöjligt att återhämta sig i tid. Därför är det bra att stanna regelbundet vid vätskestationerna – alternativt förbereda en egen lösning – till exempel ett vätskebälte.
  • Träning. Hur mycket man behöver, hinner och orkar träna är självklart individuellt. Men det finns olika träningsprogram som är bra för att bilda sig en uppfattning om vad som krävs i form av fysisk ansträngning. Dessa innehåller både låg-, medel- och högintensiva träningsformer. Teknikträning såväl som viss styrketräning. Det är viktigt att bygga upp snövana och desto mer tid du spenderar på skidor desto bättre.

Tidigare Vasalopp

Det kan vara kul att titta på tidigare tävlingsresultat för inspiration. Sätt upp en egen måltid. Testa din egen kapacitet genom att åka ett träningsrace på en bana i närheten av var du bor. Det nuvarande tidsrekordet innehas av Jörgen Brink, som år 2012 gick i mål efter bara 3 timmar och 38 minuter. Och förhoppningsvis går det bättre än för Olle Jansson, som gick i mål efter 13 timmar och 24 minuter år 1973. Det kan faktiskt omöjligt gå sämre – och Jansson sitter säkert som rekordhållare – eftersom det inte längre är tillåtet att ta så lång tid på sig, och målet numera stänger kvart över åtta.

Viktigast av allt – kom ihåg att ha kul. Ta det försiktigt och pressa inte dig själv för hårt. Att åka ett Vasalopp kan, om det görs rätt, vara en fantastisk upplevelse. Lycka till ute i spåret!